Székelyfesztivál
Maros megye volt a IV. Székely Fesztivál díszvendége
2018.05.13. [11:45]

A IV. Székely Fesztiválon, a budapesti Millenárison három nap alatt közel 100 erdélyi vállalkozás termékeivel és Székelyföld kulturális értékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók.

   Idén Maros megye a Székely Fesztivál díszvendége, ezért a Maros megyei szervezők a Hagyományok Házával együttműködve egy rendkívül gazdag hagyományőrző programot állítottak össze a rendezvény három napjára. A Maros Művészegyüttes táncosai mellett egy 40 fős hagyományőrző csoport előadása színesíti a marosszéki programokat.

   A fellépők a Felső-Maros mente, a Nyárádmente és a Székely Mezőség jellegzetes táncait, népdalait hozták el Budapestre, akik között két Népművészet Mestere díjjal kitüntetett meghívott is szerepel: Szabó Teréz, mezőkölpényi táncos és népdalénekes, és Horváth Elek, vajdaszentiványi prímás, akik idős koruk ellenére örömmel vállalták, hogy a Székely Fesztivál színpadán is bemutassák tudásukat.

   A Vendégváró Székelyföld kiállítás keretében Maros megye saját standdal van jelen. A turisztikai kiadványok mellett Marosvásárhely szecessziós örökségét, illetve a megye turisztikai látnivalóit bemutató előadásokkal, egy erdélyi népviselet-kiállítással és fotókiállítással várják az érdeklődőket.

   A Székely Fesztivál az értékekről és a kapcsolatokról szól, emelte ki Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke. „Negyedik alkalommal vagyunk itt Budapesten és változatlan örömmel jöttünk, mert tudjuk, hogy várnak és szeretettel fogadnak itt minket. Úgy gondolom, hogy minden szinten erősítenünk kell a magyar közösségek közötti együttműködést, legyen szó tömb és szórványvidék, erdélyi és anyaországi települések közötti kapcsolatról. Erre ad lehetőséget a Székely Fesztivál, hiszen eljövünk, hogy megmutassuk értékeinket, és az itteni találkozások, beszélgetések nyomán barátságok, közös tervek és üzleti kapcsolatok születnek” – fogalmazott köszöntőjében a tanácselnök.

   A IV. Székely Fesztiválnak szombaton a Háromszék Táncegyüttes volt a vendége. Kovászna megye képviseletében délelőtt Tücsöklakodalom címmel táncos-zenés gyermekfoglalkozásra került sor, majd a Heveder zenekar és Erőss Judit népzenei koncertjére, este pedig az Ivácson László rendezésében készült Két kezem forgatta, szívem táncoltatta című folklórelőadást mutatták be a fesztivál nagyszínpadán.

   Több háromszéki termelő is részt vesz portékáival a fesztiválon, ugyanakkor a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület munkatársai háromszéki szálláslehetőségeket és programcsomagokat kínálnak. Érdemes letölteni az Irány Háromszék mobiltelefonos applikációt, ugyanis ennek felhasználói a helyszínen kipróbálhatják a szerencsekereket, és Kovászna megyei ajándékutalványokat, pólókat, kulcstartókat nyerhetnek. Természetesen a háromszéki nemesi turizmust népszerűsítő kiadványokat is be lehet szerezni a fesztiválon, illetve tájékozódni lehet Kovászna megye páratlan természeti adottságairól, a borvizekről, mofettákról, azok gyógyhatásairól.

   Mindezen értékeink mellett a magyar szent korona legkeletibb gyöngyszeméről, Háromszékről még három dolgot hoztunk magukkal: egyrészt a szavazatunk erejét, amivel a FIDESZ-KDNP pártszövetséget támogattuk, másrészt identitásunk szellemi termékét, Sánta Attila: Bühnagy székely szótárát, és nyilván jófajta székely vicceket” – fogalmazott üdvözlő beszédében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki a kiadványból egy példányt Varga Mihály, Magyarország nemzetgazdasági miniszterének, a fesztivál fővédnökének ajándékozott. Hozzátette: „Ez az egyedi kötet szimbolizálja nyelvi sokszínűségünket, választ ad arra, hogy honnan jöttünk, miben különbözünk a magyarság többi részétől, miért vagyunk mások, mint a Székelyföldet körbevevő ország népe. De ebből a kötetből megtudják azt is, amit eddig nem tudtak. Például azt, hogy mit csinál, aki folyat, baszkanyál vagy megbaszkanyál? Milyen ember a baszuta? Mit csinál, aki cirdikel, fonyákol, büklen? Ki a cinka?”

   Az elnök felszólalásában kitért Budapest-Székelyföld viszonyára is, melynek szoros együttműködését és eredményességét mutatja többek között a magyar országgyűlési választások eredménye, a magyar kormány által a Székelyföldön is biztosított jövőbe mutató programok, a Köldökzsinór program, az anyasági-, illetve gyereknevelési támogatás, valamint a gazdaságélénkítő projektek, illetve a számos közös rendezvény. „Számunkra nem léteznek határok az itthon és az otthon, Budapest és Székelyföld között. Mi egy nagycsaládhoz, egy nemzethez tartozunk. Közös a nyelvünk, a hagyományaink, a szívünk is egy ritmusra ver” – tette hozzá Tamás Sándor.

   „Hiszem, hogy ez az esemény elősegíti és megerősíti minden magyarországi emberben, hogy úgy tekintsenek a székelyekre, mint jó szomszédra, jó barátra, rokonra, testvérre. Arra a testvérre, akire lehet számítani, és aki olyan értékekkel rendelkezik, melyek erősítik az egyetemes magyar kultúrát” – mondta köszöntő beszédében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. „Az év 365 napján minden cselekedetünkben partnerként kell gondolnunk egymásra, legyen szó bármiről is” – tette hozzá a megyeelnök.

   Borboly Csaba, megköszönte megnyitó beszédében Varga Mihálynak, Magyarország nemzetgazdasági miniszterének, hogy kovász szerepet vállalt fel a magyar-magyar viszony ápolásában és egymás támogatásának megerősítésében, majd kifejtette, hisz abban, hogy példát statuált az egész nemzet számára, és ez a jó példa ragadós lesz. „Meggyőződésem, hogy mi, magyarok minden területen kivételes együttműködésre vagyunk képesek, hiszen értjük egymás gondolatait, tudunk együtt dolgozni, nevetni és közös fellépéssel, közös tervezéssel és kitartással, ezeket a terveket meg is tudjuk valósítani” – emelte ki a megyeelnök.

   A három napos rendezvényen a látogatók nem csupán Székelyföld ízeivel és kézműves termékeivel ismerkedhetnek, hanem számos kulturális hagyomány és tradicionális mesterség is bemutatásra kerül. Hargita megye képviselete nemezelt táskákat, faragott dísztárgyakat és különböző mézeket, lekvárokat, illetve más kézműves termékeket is bemutatott a fesztiválon. Az asztalokról nem hiányozhatott a szintén Székelytermék védjegyet viselő Hargita Gyöngye ásványvíz, valamint a méltán híres Igazi Csíki Sör sem.

   Aki egyszer ellátogatott a Székely Fesztiválra, az minden évben szívesen visszajön, mondta köszöntőjében Láng Zsolt, Budapest II. kerületének polgármestere. „És van is miért jönni, hiszen közel 100 mesterember portékáit lehet megtekinteni, és közel 240 műsor lesz itt a három nap alatt, és mindezek mellett, ami fontos a magyar ember számára, egy 50 fős gasztronómiai csapat érkezett, akik a legjobb székely ízeket és italokat kínálják nekünk. Büszke vagyok arra, hogy immár negyedik alkalommal lehetek a Székely Fesztivál védnöke” - fogalmazott a polgármester.

   Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az esemény fővédnökeként hangsúlyozta a IV. Székely Fesztivál megnyitóján: „közös célunk, hogy Székelyföld is be tudjon kapcsolódni abba az egyre élénkülő gazdasági vérkeringésbe, amely Magyarországot jellemzi.” Mint mondta: fejlesztési terveink kialakítása, döntéseink és intézkedéseink meghozatala során mindig kiemelt figyelmet kapnak a magyarlakta határon túli területek, így Székelyföld is. Hozzátette: a közös gazdasági tér erősödését szolgálja a Határ menti Gazdaságfejlesztési Program is, amely elsőként a Mezőség Maros megyéhez tartozó részén indult el. Magyarország 2017. és 2018. évi költségvetése 1-1 milliárd forinttal járul hozzá a program megvalósulásához. Egy tavalyi döntés értelmében több mint ötszáz erdélyi vállalkozást támogatott a magyar kormány mintegy másfél milliárd forint értékben – emelte ki Varga Mihály.

   A rendezvény megnyitóján jelen volt Tarlós István, Budapest főpolgármestere is, aki köszöntőjében a hagyományok őrzésének fontosságát hangsúlyozta. „A fesztiválon kiállítók és programok szereplői tudják, hogy a megőrzésre kapott hagyatékot óvni kell, mert csak egy értékeit tisztelő közösség mutathatja a jövőt a következő generációk számára. A Székely Fesztivál egy kivételes ünnep, amely összeköti a hagyományokat tisztelő vendéglátókat és a tradíciókat nagyra becsülő látogatókat, akik itt egy olyan nagyszabású három napos ünnepélyen vesznek részt, amely hozzájárul az összetartozás tudatának erősödéséhez. Az elmúlt évekhez hasonlóan Budapest vezetése, fővárosunk lakói szeretettel látják és a jövőben is támogatják Maros, Hargita és Kovászna megye küldötteit, valamint a jövő évi fesztiválra kiemelt vendégként érkező Székelyudvarhelyt, Budapest testvérvárosát.”


Jön a negyedik Székelyfesztivál
2018.05.07.

OrientPress Hírügynökség

    A polgári kormány mindig is a kárpát-medencei magyarságban gondolkodott, és felelősséget érzett nemcsak a magyarországi népességért, hanem azokért is, akik határon túl vallják magukat magyarnak – hangsúlyozta Varga Mihály a IV. Székelyfesztivált beharangozó sajtótájékoztatón, amelyet Láng Zsolt II. kerületi polgármesterrel és Kelemen Lászlóval, a Hagyományok Háza főigazgatójával tartott. Idén május 11–13. között mintegy 150 erdélyi vállalkozás mutatja be termékeit a Millenárison, a fesztivál díszvendége Marosszék lesz – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter, Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője. Varga Mihály a 2015-ben először életre hívott Székelyfesztivál megrendezésével kapcsolatban elmondta: az idei majálison is együtt lesz az értékes hagyományőrzés, a míves szakmaiság és az igényes szórakozás lehetősége egyaránt. A budai gasztrokulturális majális nemcsak az anyaországi és a külhoni magyarság összetartozását erősíti, hanem a magyarországi és székelyföldi kis- és középvállalkozások közötti kapcsolatokat is szorosabbra fűzi. A miniszter szerint komoly eredménynek tekinthető, hogy a fesztivál a világon szétszóródott székelység, valamint a külhoni magyarság élete, gondolkodása iránt érdeklődő magyarországi közönség találkozóhelye lett. Varga Mihály Magyarország kiemelt érdekének nevezte, hogy a magyar gazdaság mellett a teljes Kárpát-medencei régió is előrejusson. Mint fogalmazott: olyan gazdasági tér kialakítására törekszünk, amely a termelési és piaci pozícióik erősítését szolgálja az országhatárokon átnyúló az üzleti kapcsolatok erősítése révén. A IV. Székelyfesztivált május 11–13. között rendezik meg a Millenárison. Az idei díszvendég Marosszék lesz, a rendezvényt a Székely Összefogás Alapítvány szervezi, a kulturális programokért a Hagyományok Háza felel.


Május közepén ismét Székelyfesztivál
2018.04.14

Negyedik alkalommal ad otthont a Millenáris a népszerű, határon túli gasztrokulturális majálisnak. Május 11-13. között ismét a székelyeké lesz a főszerep a II. kerületi parkban.

    A  rendezvény kiemelt vendége ezúttal Marosszék lesz, fővédnöke pedig az elmúlt három évhez hasonlóan Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő. A fesztivál védnökeiként kerületünk polgármesterét, Láng Zsoltot, valamint Péter Ferencet, a Maros megyei, Borboly Csabát, a Hargita megyei és Tamás Sándort, a Kovászna megyei Tanács elnökét köszönhetjük majd. A fesztivál célja ma is változatlan. A  szervezők ízelítőt kívánnak adni a hagyományos, minőségi és egészséges székely kézműves termékek bőséges választékából, illetve bemutatni egy csipetnyit Székelyföld rendkívül gazdag kultúrájából, gasztronómiájából, hagyományos konyhavilágából, valamint annak alapanyagaiból, és nem utolsósorban az a cél, hogy segítsék a székelyföldi termékek és vállalkozások piacra jutását, a magyar gazdasági vérkeringésbe történő bekapcsolását, széles körben történő megismertetését nemcsak Székelyföldön, hanem Magyarországon is. A MÁJUS 11-én 11 órakor megkonduló csíksomlyói nagyharang jelzi majd a fesztivál kezdetét, a hétvégén pedig egész napos kulturális programok, a székely gasztronómia beNegyedik alkalommal ad otthont a Millenáris a népszerű, határon túli gasztrokulturális majálisnak. Május 11-13. között ismét a székelyeké lesz a főszerep a II. kerületi parkban. mutatkozása és székely vásár várja a látogatókat. Ezen a májusi hétvégén 150 székelyföldi kézműves termelő közel 1500 prémium kategóriás termékével találkozhatnak a látogatók. A fesztivál mindhárom nap 9–21 óra között látogatható. Belépő: 500 Ft, 12 év alatti gyermekek és mozgássérültek ingyen látogathatják a rendezvényt (1024 Kis Rókus u.16–20.).


Budapesten, a Millenárison tartják, május 11-13 között. Aki szeretne kiállítóként részt venni, kérik, hogy jelentkezzen legkésőbb március 25-ig. A feltételek nem változtak, az elmúlt évekhez hasonlóan a kiállítók térítésmentesen vehetik igénybe a standokat. Novemberben ismét lesz Budapesti Székely Nagyvásár, ide kiállítóként önköltségesen 20.000 Ft-ért tudnak helyet biztosítani a szervezők. Akik a májusi rendezvényre jelentkezik, azokra novemberben is számítanak. A Maros és Kovászna megyeiek Vajna Máriánál a vajnamari@freemail.hu levélcímen, a Hargita megyeiek Lukács Zoltánnál (Hargita Megyei Tanács – Fejlesztési Ügynökség) lukacszoltan@adehar.ro jelentkezzenek, másolatot küldve a vajnamari@freemail.com levélcímre is. További részletek hamarosan! Élő Székelyföld Munkacsoport


   


Idén is lesz Székely Fesztivál
2018. 03.06.

https://eszm.ro/2018/03/06/iden-is-lesz-szekely-fesztival/

   

  • Bejegyzések a 2022-es évből
  • Bejegyzések a 2019-es évből
  • Bejegyzések a 2017-es évből


  •   Hírek:    Székely Fesztivál 2022 június 24-26.        Admin
    Admin belépés:           Azonosító:        Jelszó: